Mozzarella sýr
Mozzarella sýr se vyrábí z točeného tvarohu. Pravá a originální mozzarella pochází z Itálie, kde se vyrábí z bůvolího mléka. Tento sýr je zdrojem kvalitních bílkovin a její energetická hodnota není vysoká. Dále mozzarella obsahuje i hodně vody vody a vápníku.
Tento sýr je zdrojem vápníku, který pomáhá předcházet vzniku zubního kazu a snižuje i riziko osteoporózy. Mozzarella je vhodná pro dietu šetřící ledviny a játra i pro osoby s vyšším krevním tlakem, a to díky nízkému obsahu soli a sodíku. Bílkoviny podporují růst svalů a jejich správné fungování.
Mozzarella má jemnou lahodnou chuť, a tak je skvělá na zapékání těstovin, brambor, zeleniny nebo polenty. Také se často přidává na pizzu nebo je s ní možné plnit zeleninu (papriku, dýni, lilek, ...) nebo maso. Výborně chutná také v různých zeleninových a luštěninových salátech. Tento sýr nemá rád prudké střídaní teplot a není dobré ho konzumovat studený (přímo z lednice). Před použitím tedy mozzarellu vyndejte z lednice několik hodin předem. Pokud jste ji předem zapomněli vyndat, ponořte ji zhruba na pět minut (i s nálevem) do vody o teplotě 35 stupňů. Ideální je uchovávat ji v nálevu, zůstane tak čerstvá až 4 dny, poté postupně ztrácí své aroma i konzistenci.