niva plísňový sýr
Niva plísňový sýr obsahuje 52 % sušiny a 50 % tuku v sušině. Vyrábí se ze syrového kravského mléka, soli, smetanového zákysu a syřidla. Důležitou složkou je kultura Penicillium roqueforti. Zrání nivy probíhá ve vysoké vlhkosti po dobu pěti týdnů.
Sýr niva rozhodně není zdravotně závadný a obsahuje i důležitý vápník. Obsahuje i několik vitamínů, ale je poměrně hodně slaný a tučný. A proto by se ho jeho nadměrné spotřeby měli vyvarovat osoby, které se snaží o redukci hmotnosti. Plísňové sýry také nejsou vhodné pro děti nebo těhotné ženy, poněvadž mohou obsahovat bakterii listerii (obzvláště při špatném skladování nebo po záruční lhůtě).
Minimální trvanlivost nivy je 21 dnů při skladování kolem 9 °C. Sýry, které zrají více než 30 dnů, jsou pro svou výraznou chuť velmi vhodné k vínu. Niva si také skvěle rozumí s vlašskými ořechy, máme pro vás k vyzkoušení zajímavý recept na zapečenou hrušku právě s touto kombinací. Tento sýr se také s oblibou používá pro výrobu pomazánek nebo na různé zapékání pokrmů.