pagáč škvarkový
Pagáč škvarkový k nám přišel z maďarské kuchyně a úspěšně se zabydlel v malebném krajině moravského Slovácka. Škvarkové pagáče jsou placky nebo bochánky vytvořené z kynutého těsta, které je tvořeno moukou, vepřovými škvarky a sádlem, mlékem, droždím, vejci, solí a cukrem.
Škvarkové placky nejsou vhodné pro racionální stravování, ani redukční dietu. Obsahují totiž příliš mnoho tuku a bílé mouky, takže nám nabídnou spoustu kalorií, ale málo hodnotných živin. Nadměrná konzumace nevhodných tuků vede k rozvoji obezity a rozvoji civilizačních chorob.
Škvarkové placky nahraďte zelnými nebo cuketovými placičkami z celozrnného těsta, které upečete v troubě. Další zajímavou variantou jsou brokolicové placky s ovesnými vločkami. Jako přílohu zvolte dušenou zeleninu nebo zeleninový salát.