paštika játrová
Paštika játrová se vyrábí z jater (kuřecí, krůtí, kachní, vepřová, ...), sádla nebo jiného tuku, cibule a vody. Dochucuje se solí a kořením, často se používá majoránka, kmín, pepř, česnek, chilli nebo mletá paprika. Někdy se přidává i smetana, mléko, brandy nebo koňak. Obsah potraviny se velmi různí, a to jak u jednotlivých průmyslových výrobků, tak i u paštik domácích, na které má každá hospodyňka svůj osvědčený recept.
Obecně lze říci, že paštika je bohatým zdrojem pro zdraví nevhodných tuků (obsahuje různé kusy ořezu, kůži, sádlo, ...). Průmyslově zpracované paštiky navíc často obsahují velké množství pro tělo nevhodných látek (konzervanty, stabilizátory, barviva, zvýrazňovače chuti a vůně, ...). Pokud dodržujete aktivní životní styl a nemáte problémy s hmotností, můžete si občas dopřát domácí paštiku bez zbytečné chemie, ale průmyslově vyrobené paštiky nelze doporučit ani vám. Při redukční dietě na konzumaci játrové paštiky raději zapomeňte. Jestliže trpíte dnou, paštiku si také odpusťte. Játra jsou zdrojem většího množství purinů, ze kterých vzniká kyselina močová, jež je příčinou problému.
Jestliže si paštiku nedokážete odepřít, připravte si vlastní domácí (kachní paštička v křupavé krustičce), k jejíž výrobě použijete kvalitní suroviny. Druhou možností je volba výrobku v bio kvalitě. Při redukční dietě lze paštiku nahradit masovou pomazánkou, ve které vám jako základ poslouží libové maso.