pšeničná krupice
Pšeničná krupice obsahuje hlavně rychlé sacharidy a škrob. Proto, i když je kalorický obsah krupice vysoký, tak pocit sytosti bude krátkodobý. A zhruba za 2 až 3 hodiny s největší pravděpodobností budete chtít znovu jíst.
Krupice obsahuje řadu užitečných složek, zejména vitamíny B, E, PP, fosfor, železo. Ale tato kaše má mnohem nižší obsah vitamínů než v neleštěných obilovinách nebo celozrnné pšenici. Zajímavé je, že pšeničná krupice obsahuje fytin, látku která narušuje vstřebávání vápníku a vitaminu D. Samotnou pšeničnou krupici mohou zdravé a aktivní osoby občas zařadit pro zpestření jídelníčku. Není ale vhodná pro celiaky a osoby, které se snaží zhubnout.
Často se pšeničná krupice používá k přípravě tradiční krupicové kaše, která je velmi oblíbená u dětí. Ale v kuchyni má i další využití, například se používá při pečení štrúdlu, pizzy nebo celerových placiček.