pšeničná mouka polohrubá
Pšeničná mouka polohrubá patří mezi nejčastěji používané mouky pro pečení chleba, buchet i koláčů. Pšeničná mouka je rozmělněná vnitřní část obilného zrna – v tomto případě pšenice.
Bílá mouka tělu dodá jen minimum žádoucích látek jako jsou vitamíny, minerální látky, stopové prvky či vláknina. Dalo by se tedy říci, že je zdrojem tak zvaných prázdných kalorií. Obecně platí, že přílišná konzumace výrobků z bílé mouky stojí za vznikem nadváhy a dalších zdravotních obtíží. Bílá pšeničná mouka obsahuje lepek, a tak není vhodné pro lidi s celiakií.
Naučte se raději používat mouku z celého zrna, ta totiž obsahuje cenné minerály, vitamíny a vlákninu. Z celozrnné mouky se také dají připravit chutné lívanečky i bábovka. Bílou mouku lze ale uplatnit při přípravě pokrmů pro děti, poněvadž malé děti ještě nemají dostatečně připravený trávicí trakt na příjem velkého množství vlákniny.