nudle rýžové syrové
Nudle rýžové syrové se vyrábí z rýžové mouky, vody a soli. Převládají zde sacharidy hlavně ve formě škrobu. Bílkoviny se vyskytují méně, tuky nejsou skoro žádné a lepek neobsahují vůbec. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, z vitamínů jsou nejvíce zastoupené vitamíny skupiny B a vitamín E.
Protože rýžové nudle neobsahují lepek, jsou vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Díky rýži posilují imunitní systém, pomáhají se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomalují proces stárnutí. Zlepšují trávení a stabilizují obsah cukru v krvi. Nenadýmají, proto jsou ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Jsou dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižují krevní tlak a udržují zdravé srdce a pomáhají i při hubnutí.
Rýžové nudle jsou základní surovinou pro přípravu asijských jídel. Hodí se do polévek nebo jako příloha ke kuřecímu (kuřecí maso s rýžovými nudlemi) , hovězímu (hovězí mleté s nudlemi) i vepřovému masu. Skvěle chutnají také se zeleninou, houbami a tofu.