tato jednoletá rostlina se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, resp. karotenoidů (např. betakaroten), které jsou tělem syntetizovány na vitamin A. Najdeme v něm také vysoké množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Špenát není tak velkým zdrojem železa, jak se původně uvádělo. Tato domněnka vznikla na základě omylu vědců, kteří se spletli a uvedli výsledky vědecké studie se špatně umístěnou desetinnou čárkou.
vitamín A má blahodárný vliv na zrak. Kromě toho chrání sliznice a tím pomáhá předcházet různým onemocněním (např. bronchitidě). Vitamíny skupiny B kladně působí na stav vlasů, nehtů, kůže i pohybového aparátu, navozují dobrý spánek a mají posilující účinek na srdce a cévy. Vitamín C je antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Obsažené minerální látky ovlivňují krvetvorbu, metabolismus, stav kostí, zubů a nehtů a působí také na tkáně, svaly, srdce, mozek, nervy či hormony.
mražený špenát tepelně upravujte jen nezbytně nutnou dobu, jen tak si zachová většinu zdraví prospěšných látek. Špenát můžete použít jako příkrm (např. s masem a bramborem) nebo jej vmíchat do těstovin, rizota či jiného pokrmu. Špenátovými listy můžete také ozvláštnit bramborové knedlíky (vmíchejte do těsta) či polentu a je třeba skvělou náplní do slaných palačinek (zejména v kombinaci se sýry).