švestky sušené
Sušené švestky jsou dehydrované plody švestky. Po dehydrataci lze takový produkt skladovat po dlouhou dobu bez poškození nebo změny chuti.
I sušené švestky obsahují vitamíny A, B1, B2, C, PP, beta-karoten a také draslík, sodík, hořčík, fosfor a železo. Jsou v nich také přítomny organické kyseliny: šťavelová, citrónová, jablečná, salicylová, kvůli nimž může dojít k podráždění žaludku, střev a exacerbaci gastrointestinálních onemocnění. Vzhledem k tomu, že sušené švestky neobsahují vodu, tak se koncentrace živin v nich několikrát zvyšuje. A tak za účelem získání správných denních norem živin stačí sníst jen několik gramů produktu.
Ze sušených švestek se připravují kompoty, nápoje, zavařeniny, džemy nebo se přidávají k masu a do rolád. Na jejich základě se také připravují omáčky, krémy, pomazánky (makovošvestková pomazánka, ...) a šťávy.