tvaroh polotučný
Tvaroh polotučný se tradičně vyrábí z mléka a je bohatý na bílkoviny. Obsahuje vitamíny A, C, D, E, i vitamíny skupiny B. Najdeme tu i důležité minerální látky jako vápník, hořčík, draslík, zinek i mangan.
Snažíte-li se žít zdravě nebo hubnout, tak je pro vás tvaroh báječnou volbou. Dodá vám spoustu bílkovin, jenž jsou důležité pro správný růst a funkci svalů. Umí také velmi dobře zasytit, a tak vás nebude pronásledovat hlad nebo honit mlsná. V polotučném tvarohu se vyskytují důležité aminokyseliny lysin a methionin. Vápník, který je v tvarohu obsažen, posílí vaše kosti, zuby i nehty. Poněvadž se jedná o mléčný výrobek, tak není vhodný pro osoby citlivé na laktózu.
Tvaroh polotučný dobře chutná samotný, doplněný ovocem, semínky, vločkami nebo granolou. Pokud preferujete spíše slaná jídla, tak si ho dochuťte špetkou soli, čerstvými bylinkami a oblíbeným kořením či čerstvou zeleninou. Z tvarohu se s oblibou peče, dodá nám totiž do jídla bílkoviny a pomáhá snížit výslednou kalorickou hodnotu pokrmu. Zkuste s námi skvělý krtkův dort bez mouky nebo domácí zmrzlinu. Klasický tvaroh se používá jak v kuchyni, tak i v léčitelství a kosmetice. Umí zkrášlit pleť, je tedy výborným základem pro různé domácí masky. Chladivý obklad z tvarohu zmírní otoky a sníží bolestivost kloubů, pomůže i při angíně nebo zánětu krku.