vepřová kýta pečená
Vepřová kýta pečená je skvělým zdrojem bílkovin živočišného původu. Další obsaženou živinou jsou tuky, který je tu více než v drůbežím nebo libovém hovězím mase.V libovém vepřovém mase najdete i draslík či vitamíny skupiny B.
Vepřová kýta pečená je jídlo, které se občas může objevit i na talíři osob, které se snaží zdravě jíst nebo i snižovat svou váhu. Pokud se však snažíte zhubnout, tak dbejte na správnou přílohu, zvolte menší porci vařených brambor, lehké zeleninové pyré či celozrnnou rýži. Draslík/b>, které maso obsahuje, se podílí na snižování krevního tlaku a podílí se na úspěšném hojení ran.
Chcete-li si pochutnat na lahodné vepřové pečínce a zároveň ušetřit nějakou tu kalorii, pak jako přílohu zvolte některé zeleninové pyré, například batátové, celerovo brokolicové, květákové nebo dýňové. U nákupu masa platí, že se vyplatí koupit menší množství vyšší kvality. Pokud je možno vyberte si maso zvířat z českých chovů, protože lokální potraviny nemusí vydržet dlouhou cestu než se dostanou na prodejní pult. Sázkou na jistotu je návštěva místní farmy nebo kvalitního řeznictví.