volské oko (sázené vejce, buličí oko)
Volské oko je zažitý lidový název pro smaženou přípravu vajec. Vajíčko se opatrně rozklepne na rozehřátou a tukem vytřenou pánev, je potřeba dát pozor, aby žloutek zůstal neporušený. Správně připravené volské oko má tuhý bílek a tekutý žloutek. Někdy se pro tuto přípravu jídla používá i název sázené vejce nebo buličí oko.
Pravidelná konzumace vajec je prospěšná pro lidský organimus. Vejce je nutričně výživná potravina a kromě vysokého obsahu bílkovin nabízí i vitamín D, E, K, A a důležité vitamíny skupiny B. Samotný vaječný bílek neobsahuje žádný tuk a je bohatý na bílkoviny, a tak je ideální do každého dietního režimu.
Aby se vám povedlo správně připravit volské oko, přikryjte svou pánev pokličkou. Díky tomuto triku docílíte, že bílek bude usmažený, ale žloutek zůstane správně tekutý. Pokud máte v oblibě nápaditá jídla, pak si můžete zakoupit i speciální silikonové formy. Tuto vychytávku ocení zejména děti, na trhu jsou dnes i formy ve tvaru sovičky, kočičky, zajíčka nebo motýlka. Pokud se snažíte o redukci váhy a chcete volské oko zařadit do svého jídelníčku, zkuste ho připravovat na kvalitní nepřilnavé pánvi, kterou dobře rozpálíte a přidáte jen minimum potřebného tuku. Volská oka se výborně hodí k luštěninám, pečivu a k různým salátům.