broskvový kompot
Klasický broskvový kompot se připravuje z ovoce, vody a různého podílu cukru. Z výživových hodnot nabídne tedy hlavně sacharidy a rychlé cukry.
Klasické ovocné kompoty s cukrem nejsou vhodné pro častou konzumaci. Obsahují velké množství cukru, který může být příčinou zubních kazů a spolupůsobit při vzniku a prohlubování nadváhy.
Ovoce je vhodné čerstvé – je totiž bez přidaného cukru a obsahuje nejvíce vitamínů. Pokud jde o konzervaci, je lépe upřednostňovat mražení, zůstane tak zachováno více vitamínů a vyhnete se zbytečné konzumaci cukru. Další zdravou alternativou je sušení bez cukru. Pokud chcete ovoce zavařovat doma, tak se můžete snadno vyhnout klasickému bílému cukru a použít jiné sladidlo, ideálně nějaké přírodní. Ovocné kompoty, tedy i ten broskvový, se skvěle hodí pro přípravu buchet, koláčů nebo různých sladkých nákypů (bulgurový nákyp s broskvemi).