Čedar
Čedar je polotvrdý sýr pocházející z Anglie. Základem čedaru může být pasterované i nepasterované kravské mléko (vzácně pak i mléko kozí). Na českém trhu se vyskytuje čedar od více výrobců. Kvalita jednotlivých sýrů může být velmi odlišná.
Čedar lze v rozumném množství zařadit na racionální jídelníček, dodá nám potřebné bílkoviny. Čedar má většinou poměrně vysoký obsah tuku, a proto není vhodný při redukci hmotnosti a pro lidi s nadváhou.
Chuť tohoto sýra se odvíjí od stupně jeho zralosti. Mladší čedar má méně výraznou chuť s ořechovým sladko-slaným nádechem. Zralejší sýr je silnější a mnohem výraznější s ořechovou příchutí a starý sýr získává slaně-kyselou chuť. Čedar je vhodný na zapékání jídel (fritatty, těstovin nebo brambor) nebo pro přímou konzumaci. Velmi dobře ho doplní chuť čerstvého ovoce a bílého vína (Burgundské či Rulandské šedé). Vyzkoušejte také čedar s přísadami – s kmínem, česnekem, petrželkou, zeleninou, hrozinkami či pivem.