čínské zelí (Pak choi)
Čínské zelí (neboli Pak choi) je zelenina s nízkou energetickou a vysokou výživovou hodnotou. Obsahuje především vitamín C, dále je zdrojem vitamínů skupiny B. Z minerálů můžeme jmenovat draslík, hořčík, vápník, železo a menší množství sodíku.
Čínské zelí má hojivé účinky na zažívací trakt. Působí příznivě na zdraví našich očí, zubů, kostí, trávicího ústrojí či ledvin. Jde o lehce stravitelnou zeleninu, která se hodí pro šetřící typy diet. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je vhodné i pro redukční dietu.
Pokud chcete pro svůj pokrm použít skutečně čínské zelí, dejte si při jeho nákupu pozor na záměnu se zelím pekingským. Čínské zelí je prapředek zelí pekingského a má výraznější chuť. Čínské zelí však netvoří pevnou hlávku, ale listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů. Pokud je budete chtít ochutnat, poohlédněte se po čínské tržnici, kde ho seženete s větší pravděpodobností. Jestliže ho nenaleznete pod výše zmiňovaným názvem, je možné, že bude označeno jako „čínský špenát“ nebo „pak-choi“. Čínské zelí můžete použít například k přípravě chutného zeleninového salátu.