mrkev dušená
Mrkev dušená nám z výživového hlediska nabízí hlavně sacharidy a vlákninu. Příprava tohoto pokrmu je jednoduchá, stačí mrkev oloupat, nakrájet na kolečka nebo kostičky, podlít vodou, osolit a dusit do měkka. Pro lepší chuť se přidává i kousek másla.
Mrkev je výborná pro náš zrak, protože účinně pomáhá při problémech s šeroslepostí, močovými kameny i revmatickými záněty kloubů. V lidovém léčitelství se mrkev často používala jako močopudný a projímavý prostředek. Některé látky obsažené v mrkvi na sebe váží těžké kovy a pomáhají je tak lépe odvádět z těla.
Dušená mrkev se skvěle hodí jako příloha k masu i rybám. Ale používá se také k přípravě dýňového salátu nebo do číny. Dušená mrkev, podobně jako dušená kapusta, má své příznivce i zaryté odpůrce.