hovězí vývar čistý
Hovězí vývar čistý se připravuje vyvařením hovězích kostí nebo masa, nebo obojího. Vývar obsahuje kvalitní bílkoviny, obzvláště když do něj přidáte pokrájené maso. Do hovězího vývaru se často přidává také zelenina a zavářka, v podobě nudlí, nočků, strouhání, kapání, játrových knedlíčků apod.
Hovězí vývar pozitivně ovlivňuje naše trávení a skvěle pomáhá při nechutenství. Hovězí vývar připravený z libového masa a zeleniny lze uplatnit jak v rámci racionálního stravování, tak při šetřící či redukční dietě. Zelenina ve vývaru je skvělým zdrojem minerálních látek, vitamínů a vlákniny.
Chcete-li aby váš vývar byl silný vývar, tak vkládejte maso již do studené vody. Pokud ale dáváte přednost šťavnatému masu, vhazujte jej až do vody vroucí (maso se zatáhne a nepustí tolik chuti do tekutiny). Když do vývaru přidáte maso, zeleninu a nudle, a přidáte si i kvalitní chléb, pak se může stát i lehkou večeří. Čistý hovězí vývar se používá k přípravě různých polévek (cibulová, čočková, pórková, ...) i jídel (segedínský guláš, rajská omáčka, ...).