jablko Golden Delicious
Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínů, zejména C, E či PP. Obsahují i celou řadu minerálních látek (draslík, fosfor, vápník či hořčík) a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy. Jablko Golden Delicious je typické svou zelenožlutou až zlatožlutou barvou.
Jablka obsahují antioxidanty, které chrání naše buňky před rakovinou a mají vliv na obranyschopnost organismu. Rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu a snadněji bobtná, čímž napomáhá správné střevní peristaltice. Tato látka též změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění zácpy, reguluje trávení i vstřebávání sacharidů a tuků. Svým zvětšením obsahu v tlustém střevě ředí obsah toxických látek v něm obsažených. Nerozpustná (hrubá) vláknina je prevencí střevních potíží, rakoviny střev, zmírňuje hemoroidy, zajišťuje větší pocit sytosti a pomáhá z těla odvádět nežádoucí látky (cholesterol, žlučové kyseliny či kancerogenní neboli rakovinotvorné látky).
V teplých oblastech se odrůda jablek Golden Delicous sklízí koncem září, ze středních poloh až v druhé polovině října. Konzumní zralosti dosahuje v listopadu a vydrží do března až dubna. Během skladování vyžaduje vlhké prostředí, jinak silně vadne. Výbornou a zdravou svačinkou mohou být jablka dušená na másle s jogurtovým dipem.