jablko Idared
Jablko Idared patří mezi zimní odrůdy, které se sklízí začátkem října. Tato jablka dozrávají v průběhu prosince a je možné je skladovat až do března. Jablka jsou zdrojem vitamínů (zejména C, E či PP), minerálních látek (např. draslíku, fosforu, vápníku či hořčíku) a vlákniny (obsahují vlákninu rozpustnou i nerozpustnou).
Jablka obsahují antioxidanty, které chrání naše buňky před rakovinou a mají vliv na naši obranyschopnost. Rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu a snadněji bobtná, čímž napomáhá správné střevní peristaltice. Tato látka též změkčuje stolici (čímž přispívá k odstranění zácpy), reguluje trávení a vstřebávání sacharidů a tuků a zvětšením obsahu v tlustém střevě ředí obsah toxických látek v něm obsažených. Nerozpustná (hrubá) vláknina je prevencí střevních potíží, rakoviny střev, zmírňuje hemoroidy, zajišťuje větší pocit sytosti a pomáhá z těla odvádět nežádoucí látky (cholesterol, žlučové kyseliny, kancerogenní – tedy rakovinotvorné látky).
Jablka Idared se hodí na zimní uskladnění (při vhodných skladovacích podmínkách vydrží až do léta následujícího roku). Jablka odrůdy Idared jsou vhodná spíše na vaření (kompot, dušené pyré, obilné kaše s ovocem, …) a pečení (závin, štrúdl, buchty, nákypy, žemlovky, …), než k přímé konzumaci. Jejich chuť bývá podprůměrná a jsou náchylná ke strupovitosti.