jahody
Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C, B, E, železa a organických kyselin. Obsahují lehce stravitelnou rostlinnou vlákninu, z minerálních látek je zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jelikož tyto plody tvoří z 87% voda, tak jsou významným zdrojem tekutin.
Konzumace jahod má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Jahody podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Také umí pomoci předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Konzumace jahod pomáhá i chudokrevným pro jejich velký obsah železa a dalších minerálů. Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním.
Zralé jahody se nedají dlouho skladovat, před použitím je dobře omyjeme a odstraníme zelené stopky. Zpracováváme čerstvé nebo z nich vyrábíme džemy, marmelády, kompoty, želé, mošty, smoothie bowl, koktejl nebo i víno. U jahod je časté napadení plísní, proto je třeba každý plod rozříznout a zkontrolovat pohledem i uvnitř. Pak je třeba ještě k plodu přivonět, protože se často stává, že napadení není okem viditelné. Vyzkoušejte s námi zdravý nepečený dort s jahodami a kakaem.