kapustnice
Kapustnice je hustá polévka z kysaného zelí, při jejíž přípravě se používá tučné maso, klobása, sádlo, šlehačka, jíška, koření a další ingredience.
Z výše uvedeného výčtu přísad vyplývá nevhodnost konzumace takového pokrmu pro naše zdraví. Častým zařazováním příliš tučných a energeticky bohatých pokrmů na náš jídelníček, se vystavujeme zvýšenému riziku ukládání tělesného tuku ve formě nevzhledných tukových polštářů. Na nadváhu a obezitu se následně nabalují další onemocnění (nejčastěji srdečně-cévního charakteru).
Uvařte si zelnou polévku s libovým mletým masem (vegetariáni mohou použít „maso“ sójové či jinou náhražku), místo smetany použijte jogurt a sádlo nahraďte kvalitním rostlinným olejem. Tukovou jíšku potřebovat nebudete – lze ji nahradit lisovanou bramborou nebo trochou zálivky z hladké mouky a vody. Poněvadž se jedná o vydatnou polévku, tak se může stát spolu se zdravým pečivem (např. s celozrnnými houskami) i hlavním chodem.