losos pečený s kůží
Losos je dravá mořská ryba, která má typicky oranžové maso. Významný je její vysoký obsah bílkovin, omega 3-mastných kyselin a zdravého cholesterolu. V mase je obsaženo i hodně vitamínu D a vitaminů skupiny B, především B6, B3, B12. Z minerálních látek nabízí jód, selen, magnézium a vápník.
Losos pečený s kůží potěší každého, kdo miluje ryby. Pokud se však snažíte o redukci hmotnosti, pak je lepší zvolit variantu bez kůže, ušetříte tak hodně kalorií. Konzumace ryb je skvělou prevencí proti rakovině a podílí se na správné funkci našeho nervového systému. Umí také skvěle podpořit neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a celkově velmi příznivě působí na náš mozek. Další látky, které jsou obsažené v mase lososa, pomáhají v boji s únavou, nespavostí a stresem. Významně také ovlivňují správnou funkci štítné žlázy, podporují i činnost našich ledvin a jater.
Losos, který žije volně v oceánu, nabízí kvalitnější živiny a méně tuku než losos chovaný na rybí farmě. Pokud nemůžete zakoupit zcela čerstvou rybu, pak si vyberte kvalitní mraženou. U mražených ryb platí, že pokud se jednou rozmrazí, pak se již znovu nemrazí. Lososa můžeme doplnit čerstvou zeleninou nebo třeba brokolicovou rýží.