pohanková mouka
Pohanková mouka je namleta z pohankových krup. Obsahuje vyváženou skladbu aminokyselin, celkem 18, nejvýznamněji zastoupený je lyzin. Je dobrým zdrojem vlákniny, dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek, ze sacharidů je nejvíce zastoupený škrob. Mezi vícenenasycené aminokyseliny patří například kyselina linolenová nebo linolová. Mezi další důležité látky patří vitamíny B, E, C, minerály (zinek, měď, selen, …) a cholin. Pohanka je významná zejména pro svůj obsah rutinu.
Díky obsahu rutinu léčí pohanka problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, a proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy pomáhá prohřívat organismus. Mohou si ji dopřát i lidé s celiakií.