rýže bílá dlouhozrnná
Obilka rýže obsahuje zejména sacharidy, pak bílkoviny a jen málo tuků. Rýže bílá dlouhozrnná obsahuje cenné vitamíny, zejména B1, B2 a B3, a minerální látky jako vápník, fosfor, a jiné, zdraví prospěšné složky.
Rýže je pro svůj obsah výživných látek vhodnou potravinou pro zdraví a měla by se na našem jídelníčku objevovat pravidelně. Rýže pomáhá regulovat obsah vody v organismu, čistí trávicí ústrojí a při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Výhodou rýže je lehká stravitelnost a skutečnost, že neobsahuje lepek.
Pokud držíte redukční dietu, vybírejte raději celozrnnou rýži, která má více vlákniny a výživných látek. Dlouhozrnná bílá rýže zůstává po uvaření sypká a má sušší konzistenci, což je dáno technologií zpracování. Dlouhozrnnou rýži lze servírovat jako klasickou přílohu, ale uplatní se také při zahušťování polévek, či omáček. Z našich receptů můžete vyzkoušet například rajčatové kuřecí rizoto.