rýže natural vařená
Rýže natural vařená neobsahuje téměř žádné tuky, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Rýže natural je přírodní, nebroušená a neleštěná rýže, a proto obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny než bílá rýže. Mastných kyselin je jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Nejvíce zastoupené jsou vitamíny skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
Rýže neobsahuje lepek, a je tak vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Proti rozvaření rýže můžeme přilít do vařící vody trochu studeného mléka. Skvěle se hodí do polévek, sladkých pokrmů, rizot (dýňové rizoto) a jako příloha k masu.