tofu uzené
Tofu uzené je oblíbené pro svou aromatickou vůni a chuť. Na výrobu tofu se tradičně používá pitná voda a sojové boby. Tofu obsahuje hodně bílkovin, nenasycených mastných kyselin a vlákninu. Najdeme v něm i velké množství vápníku a manganu, další zastoupené minerální látky jsou měď, selen, železo, hořčík, zinek a fosfor. Je také zdrojem vitaminu B1.
Konzumace tofu příznivě působí na snižování hladinu cholesterolu v krvi a má příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém. Díky obsahu kvalitních bílkovin velmi dobře zasytí, a je tak dobré pro racionální stravování i pro dietní režim. Tento sójový sýr je dobrým pomocníkem v boji proti osteoporóze i jako prevence vzniku některých druhů rakoviny. Konzumovat ho mohou i lidé, kteří jsou alergičtí na mléčné produkty nebo vegetariáni.
Uzené tofu se hodí všude, kde si přejete dodat bílkoviny bez použití masa nebo mléčných výrobků. Můžete ho použít do pomazánek a salátů. Výborné je také do polévek, zapékaných jídel, do rizota i do těstovin. Lze z něj vytvořit i chutná náplň do palačinek nebo restovaná směs se zeleninou. Tofu je velmi oblíbené především v asijské kuchyni čínské vegetariánské nudle.