závin jablečný (štrúdl)
Na jablečný závin neboli štrúdl existuje celá řada receptů, které se liší zejména složením těsta. Někdo používá těsto listové (chlazené, mražené nebo si dělá vlastní), jiný dává přednost těstu kynutému. Rozdíly najdeme i v druhu použitého tuku – někdo má rád těsto z klasického másla, jiný používá tuk k pečení a další přidává pouze trochu oleje. Základní surovinou je ale zpravidla bílá pšeničná mouka. Dále těsto na štrúdl většinou obsahuje vejce (nebo jen jejich část) a na zpracování se někdy přidává voda či mléko. Závin se plní strouhanými či krájenými jablky, často se přidávají také rozinky, skořice a cukr. Aby nebylo těsto příliš rozmočené, jablka se podsypávají strouhankou, drcenými piškoty či kokosem.
Vliv štrúdlu na naše zdraví bude záviset na konkrétním složení této dobroty. Občas lze ale určitě jablečný závin do zdravého a pestrého jídelníčku zařadit, zejména pokud jste fyzicky aktivní. Jelikož se jedná o dezert, tak v jeho složení převažují zejména sacharidy.
Jestliže držíte redukční dietu a chcete si štrúdl dopřát, upečte si ho z celozrnné špaldové mouky, menšího množství kvalitního tuku a sladké odrůdy jablek, které nebude třeba doslazovat. Při přípravě šetřete množstvím těsta a závin bohatě naplňte jablky a rozinkami.