zavináč
Zavináč je rolka, která vznikne srolováním marinované naložené ryby. Zavináče se nejčastěji vyrábějí z marinovaných sleďových filetů, zeleniny (cibule, kořenová zelenina, feferonky, zelí, ...) a sladkokyselého nálevu.
Pravidelný příjem nenasycených mastných kyselin je prevencí kardiovaskulárních onemocnění, zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Také tyto látky působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest.
Průmyslově zpracované zavináče mohou obsahovat řadu nevhodných přídatných látek. Zavináče mají význam zejména pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin. Vybírejte zavináče bez obsahu škodlivých látek nebo si ryby naložte sami. Věděli jste, že i ze zavináčů lze připravit pomazánka?