zázvor kořen čerstvý
Zázvor kořen čerstvý, který se tradičně používá k dochucení různých jídel, pochází Číny. Kořen zázvoru obsahuje esenciální oleje, které způsobují jeho typickou štiplavou chuť. Najdeme v něm také řadu vitamínů A, B1, B2, C, E, i minerálních látek jako sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník či železo.
Pravidelná konzumace zázvoru podporuje trávení, pomáhá při cestovní a těhotenské nevolnosti, rýmě i nachlazení a je prevencí rakoviny. Zázvor působí také jako afrodiziakum. Může se používat jak čerstvý, tak i sušený nebo nakládaný.
Čerstvý zázvorový kořen nastrouhejte nebo jemně pokrájejte a použijte při přípravě pokrmů nebo čaje. Čerstvý zázvorový čaj se skvěle doplňuje s citrónovou šťávou, medem i lístky čerstvé máty. Zázvor skvěle ochutí různá jídla, zejména ta orientální (tofu s vůní orientu, květákový dhal, ...)