losos steak
Losos steak z hlavních živin obsahuje zejména bílkoviny a tuky, hlavně ve formě omega 3 nenasycených mastných kyselin. Z vitamínů a minerálních látek jsou zastoupeny vitamín B1, vitamín D, vápník, hořčík či železo. Losos patří mezi tučné ryby.
Nenasycené mastné kyseliny omega 3 mají na rozdíl od těch nasycených na náš organismus příznivý efekt. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou výbornou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic), působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ryby obsahují vitamín D, který ovlivňuje funkci svalů (a tím i naší sílu) a spolupůsobí při využití vápníku. Steak z lososa určitě patří na zdravý jídelníček a i přesto, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu, hodí se i na zpestření jídelníčku osob s redukční dietou (pozor na množství masa na porci a na volbu vhodné přílohy).
Ryby by se měly na našem jídelníčku objevovat každý týden, ideálně alespoň dvakrát. Jejich druhy můžete střídat, abyste tělu zajistili co největší rozmanitost. Steak z lososa připravte šetrným restováním na olivovém oleji a podávejte s vařenými brambory, zeleninovým pyré, restovanou zeleninou nebo zeleninovým salátem.