ananas
Ananas obsahuje velké množství vody, které činí až 86,2%. Dále v něm najdete vitamíny A, B1, B2, C, a minerální látky jako jsou vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor. Důležitou látku je bromelain, která čistí a chrání naše tělo. Bromelain je přírodní enzym, který pomáhá štěpení proteinů na aminokyseliny. Ananas nabízí i vlákninu, sacharidy a bílkoviny.
Konzumace tohoto ovoce pomáhá při střevních poruchách a průjmech, ananas také odvodňuje a odbourává otoky. Dále může pomoci při rozpouštění krevních sraženin, a je tedy vhodný pro osoby náchylné k infarktům a trombózám. Při aplikaci šťávy na kůži napomáhá odstraňování pigmentových skvrn. Obsažený enzym bromelin usnadňuje odbourávání bílkovin. Právě pocit štípání rtů a dutiny ústní je způsoben schopnosti bromelainu naštěpovat proteiny - i ty lidské.
Ananas vždy necháme dozrát při pokojové teplotě, nezralý totiž obsahuje velké množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu. Ananasová šťáva může u citlivějších osob vyvolat podráždění pokožky, před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit zejména oči. Při přípravě ovocné svačinky dětem proto pokrájejte ovoce na menší kousky, a pak teprve servírujte. Ananas můžete také přidat do různých smoothie, ovesné kaše nebo vytvořit rychlý bezlepkový mugcake. I když je ananas ovoce, tak je s úspěchem přidáván i do 'slaných' pokrmů. V našich receptech ho najdete například v polníčkovém salátu s kuřecím masem, zkuste a budete mile překvapeni jeho výslednou chutí.