Bílý jogurt řeckého typu Elinas
Bílý jogurt řeckého typu Elinas tvoří pouze tři ingredience, a to mléko, smetana a jogurtové kultury. Z hlavních živin je ve výrobku nejvíce zastoupen tuk (většina mastných kyselin se nachází v nasycené formě), dále sacharidy a nakonec bílkoviny. Jogurt je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu D. Mezi další látky patří fluor, fosfor a vitamín A nebo vitamíny ze skupiny B.
Vitamín D a vápník je důležitý pro udržování silných kostí a zdravých zubů. Bílkoviny poskytují tělu esenciální aminokyseliny potřebné k budování svalové hmoty a dalších struktur. Hodné bakterie mohou příznivě působit na zácpu, průjem, zánětlivé střevní nemoci nebo syndromy, infekci pylori, a dokonce na nesnášenlivost laktózy. Konzumace jogurtů je spojena se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva, protože konzumace této potraviny je prospěšná pro zlepšení imunitní odezvy.
Jedná se o jogurt s vyšším obsahem tuku, a proto se příliš nehodí do redukční diety. Výrobek je vhodný pro malé děti. Bílý jogurt řeckého typu Elinas lze použít jako základ zdravější a méně tučné varianty domácí tatarské omáčky, dipu a na mnoha dalších místech, kde se běžně používá majonéza, či šlehačka. Řeckým jogurtem také můžete ozdobit palačinky, lívance, vafle nebo i lehké francouzské toasty.