cizrna
Cizrna je luštěnina obsahující vysoké množství sacharidů, nejvíce jich tu je obsaženo ve formě škrobu. Významný je i obsah bílkovin a vlákniny. Tuky v cizrně jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Tato plodina je též bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín B15, B2, B6, E, C a provitamín A.
Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, stav chrupavek, hladinu cholesterolu v krvi, či nervovou soustavu. Vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny chrání organismus před onemocněním srdce a cév. Cizrna patří mezi potraviny, které se hodí pro zdravý životní styl. Je vhodná také pro celiaky a diabetiky, protože neobsahuje lepek a udržuje stabilní hladinu krevního cukru.
Cizrna se hodí do pomazánek, salátů, polévek, různých karbanátků a placek nebo se může stát součástí dezertů. Pokud máte nedostatek času, kupte si předvařenou cizrnu v nálevu, nemusíte ji ani vařit, ani namáčet. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je hummus, který se buď jí jako příloha nebo se využívá jako pomazánka.