fíky
Fíky obsahují až 25 % cukrů, mají velké množství vitamínů A, C a B1. Z minerálních látek zde najdeme vápník, železo, draslík a hořčík. Toto chutné exotické ovoce má i hodně vlákniny.
Fíky údajně zlepšují náladu a zbavují nás nervozity. Blahodárně působí při hubnutí a menstruačních potížích. Vysoký obsah vitamínu C nám pomáhá udržet správnou hladinu krevního cukru a účinně se zbavit volných radikálů. Hořčík je minerální látka, která pomáhá v boji proti únavě. Příjem železa je nezbytný pro zdravou krev a prevenci anémie (chudokrevnosti).
Čerstvé fíky vydrží uskladněné při nízké teplotě kolem 1°C asi dva týdny. Fíky jsou výborné čerstvé, je možné jimi ozdobit ovesné vločky a různé sladké kaše. Avšak výborně chutnají i zapečené naslano se sýrem, pistáciemi a skyrem. Fíky je také možné zakoupit sušené, ty se hodí k přípravě různých dezertů, dochucení müsli nebo granoly.