goji (kustovnice čínská)
Goji, plody kustovnice čínské, obsahují velké množství vitamínů A, B, C, betakarotenu, polysacharidů, aminokyselin i řadu stopových prvků.
Kustovnice čínská se po staletí využívá v čínské medicíně. Jako léčivé jsou využívány nejen plody, ale všechny části rostliny, tedy i listy, kůra a kořeny. Kustovnice čínská je považována za rostlinu dlouhověkosti. Goji obsahuje látky, které působí antibakteriálně, snižují riziko rakoviny, léčí kašel, podporují zdravou funkci jater a ledvin, pomáhají při cukrovce a bolestech kloubů, zpevňují šlachy, eliminují závratě a hučení v uších, mají silné antioxidační účinky, stimulují tvorbu krvinek (červených i bílých) a působí jako afrodiziakum.
Ideální a zdraví prospěšná doporučená denní dávka suchých plodů je 6 až 15 gramů. Goji se může stát třeba každodenní součástí vaší snídaně, dobře bude chutnat v jogurtu, s ovesnými vločkami nebo s vaší oblíbenou kaší (bezlepková chia kaše). Využít ji můžete i k pečení, v našich receptech ji najdete například v jablečném štrúdlu ze špaldové mouky.