granátové jablko
Granátové jablko obsahuje asi 77 % vody, velké množství sodíku a také cukry. Z vitamínů zde najdeme zejména vitamíny skupiny B, vitamín C a v menší míře pak i vitamín A.
Granátová jablka mají protirakovinné účinky, jejich vliv byl prokázán u rakoviny prsu, prostaty či plic. Tyto exotické plody také ochraňují cévy a pomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby. Dále dovedou snižovat i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zabrání dokonce prý i tvorbě zubního kamene. Jedlá část granátových jablíček působí projímavě, slupka a vnitřní přepážky mají naopak obstipační účinek.
Díky kožovité slupce se granátová jablka dobře skladují a vydrží poměrně dlouhou dobu. Jejich loupání je však trochu komplikované. Můžete však zvolit následující postup, a to tak že nejprve odříznete jeho stopku. Tím uvidíte linie slupky, které granátové jablko dělí do částí. Na těchto částech slupku nařízneme a jablko otevřeme. Jednotlivá zrníčka pak vyjmeme. Granátové jablko můžeme použít do snídaňových kaší, do jogurtu i do své oblíbené smoothie bowl.