grepová šťáva
Grapefruity jsou kříženci jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela, které mohou mít bílou, žlutou, růžovou nebo červenou barvu dužiny. Grapefruity a šťáva z nich je bohatým zdrojem vitamínů C, B1 či K. Grepová šťáva obsahuje také flavonoidy.
Pravidelná konzumace grepů a šťávy z nich zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je také prevencí rizika vzniku rakoviny plic a žaludku. Flavonoidy působí jako antioxidanty. Grapefruity patří na racionální jídelníček i na jídelníček osob s redukční dietou.
Ovoce se nedoporučuje doslazovat cukrem, v žaludku pak dochází ke kvasným procesům. Při hubnutí je vhodnější konzumovat celé ovoce, které díky svému obsahu vlákniny lépe zasytí než samotná šťáva. Ovoce nebo jeho šťávu můžete přidat i do zdravých smoothie. Konzumace grapefruitové šťávy může ovlivnit účinek některých léků!