hermelín (camembert, encián)
Hermelín (camembert, encián) je oblíbený plísňový sýr, který obsahuje hodně bílkovin ale i tuku, ten může tvořit až třetinu jeho hmotnosti. Vyrábí se z mléka, mlékařských kultur a ušlechtilé plísně. Sýr se pak nechává zrát a podle doby zrání se mění jeho aroma i chuťové vlastnosti.
Sýry, měkké i tvrdé, jsou výborným zdrojem vápníku, který je důležitý pro pevnost našich kostí a zubů. I když je hermelín velmi bohatý na bílkoviny, tak se nehodí do redukční diety pro svůj vysoký obsah tuku. Pokud se snažíte zhubnout, pak vybírejte méně tučné druhy sýrů jakou jsou olomoucké tvarůžky, eidam 30% nebo čerstvý sýr cottage.
Nejlepší chuť hermelínu si užijete, když ho vyndáte alespoň hodinu před konzumací z chladničky. Při pokojové teplotě se skvěle rozvine jeho vůně a chuť. Máte-li rádi smažený obalovaný hermelín, pak tu pro vás máte i tip na zdravější verzi - hermelín obalený v těstíčku, jako přílohu zvolte už jen pečenou nebo dušenou zeleninu, nebo lehký zeleninový salát.