hovězí maso dušené
Hovězí maso dušené je zdrojem bílkovin (18-23%), řady minerálních látek, ale i vitamínů (zejména vitamínů skupiny B). Z minerálních látek má význam zejména obsah hemového železa, které je nejlépe vstřebatelnou formou tohoto minerálu.
Zejména tučnější hovězí maso je bohatým zdrojem nežádoucích nasycených mastných kyselin, které jsou rizikové pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu se v tuku hovězího masa vyskytuje i konjugovaná kyselina linolenová (CLA), která zvyšuje imunitu organismu, snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění, pomáhá redukovat nadměrné zásoby tuku v těle, působí pozitivně při budování svalové hmoty, normalizuje metabolismus glukózy a snižuje hladinu triacylglycerolů a cholesterolu v krvi. Dušené hovězí libové maso je možné zařadit do zdravého jídelníčku i ke zpestření redukční diety. Vhodná je svíčková, roštěnec či hovězí zadní. Dušení je tepelná úprava v uzavřené nádobě, při které na potravinu působí menší množství horké vody a horká pára při teplotě do 100°C. Z hlediska výživnosti je tento způsob tepelné úpravy pokrmu vhodnější než vaření, protože jídlo má intenzivnější chuť a je výživnější.
Kvalitní hovězí maso zpravidla seženete u řezníka nebo v prodejnách s bio produkty. Maso v bio kvalitě však bývá dražší. Maso můžete dusit ve vlastní šťávě, podlévat vodou nebo vývarem. Tuk, který používáte při dušení, volte podle charakteru pokrmu. Pokud přiléváte tekutinu, čiňte tak postupně, aby nedošlo k přílišnému ochlazení a tím přerušení varu. Hovězí maso dušené se společně se zeleninou skvěle hodí jako náplň do tortil nebo do tureckého chleba.