hovězí maso pečené
Hovězí maso pečené je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vedle nasycených a polynenasycených masných kyselin obsahuje i velké množství zdraví prospěšných mononenasycených mastných kyselin. Má velké množství vitamínů (A,B, D, …) a minerálů. Je například významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů.
Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla. Železo ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci. Konzumace hovězího má vliv na správnou funkci krvetvorby a našeho nervového systému. Vitamín D spolu s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Vitamín A je potřebný pro růst a dobrý stav kůže, podporu hojení ran, náš zrak i obranyschopnost organismu. Nadměrná konzumace masa má negativní vliv na kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva
Snažte se snížit obsah tuků před vařením odkrájením viditelných kousků nadbytečného tuku. Při pečení je nejlepší maso umístit na mřížku, aby tuk odkapával na pekáč. Kousky spáleného nebo zuhelnatělého masa radši odřízněte, mohou totiž obsahovat karcinogeny. K pečenému masu zvolte vhodnou přílohu, čerstvou nebo restovanou zeleninu, rýži nebo vařený brambor.