hovězí svíčková syrová
Hovězí svíčková je nejkvalitnější a nejdražší kus masa. Vyznačuje se nízkou tučností a křehkostí. Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vedle nasycených a polynenasycených masných kyselin obsahuje i velké množství zdraví prospěšných mononenasycených masných kyselin. Má velké množství vitamínů a minerálů. Je například významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů.
Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla. Železo ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci. Konzumace hovězího má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Vitamín D spolu s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Vitamín A je potřebný pro růst, dobrý stav kůže, podporu hojení ran, zrak nebo obranyschopnost organismu. Nadměrná konzumace má negativní vliv na kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva.
Svíčková se využívá hlavně pro přípravu minutek. Jsou z ní skvělé bifteky, medailonky nebo pečeně. Nejznámějším pokrmem, který se z tohoto masa připravuje, je bezpochyby svíčková omáčka s kopečkem šlehačky, lžičkou brusinek a plátkem citronu, která se tradičně podává s houskovým knedlíkem.