kefír
Kefír neboli kefírové mléko je zakysaný mléčný výrobek, který obsahuje probiotické kultury. Zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné a obsahují jak bílkoviny, tak i vitamíny a minerální látky.
Kefír je zdravá potravina, kterou je vhodné zařadit do vyváženého jídelníčku. Pravidelné pití kefíru pozitivně ovlivňuje činnost střev, což zajišťuje lepší vstřebání cenných vitamínů a minerálních látek z potravy. Konzumace mléčných výrobků pomáhá předcházet osteoroporóze - řídnutí kostní tkáně. Kefír umí i podpořit hubnutí a mají ho rádi i děti. Poněvadž se jedná o mléčný výrobek, tak není vhodný pro jedince, kteří trpí absolutní nesnášenlivostí laktózy.
Kefír je možné pít samotný nebo ho přidat do ovocných smoothie, které tak budou obsahovat více bílkovin. Můžete ho použít i k přípravě různých zálivek do zeleninových salátů nebo ho použít místo mléka při pečení (kefírová bábovka, špaldové lívanečky, ...).