křen syrový
Křen je rostlina z čeledi brukvovitých, která se pěstuje pro svůj silně aromatický kořen, jež slouží jako koření i jako léčivý přípravek. Z významných látek obsahuje syrový křen zejména vitamín C, provitamín A, železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor, hořčičné silice, glykosidy a singirin.
Léčivé účinky křenu jsou známy již od starověku, kdy se používal především zevně, k ošetření obtížně hojitelných ran, omrzlin a léčbě postižených kloubů. Konzumace křenu povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje činnost trávicího systému, usnadňuje odkašlávání. Také léčí záněty dýchacích cest a je prevencí proti chorobám způsobeným bakteriemi, viry, houbami a prvoky. Křen je také močopudný.
Pokud nesnesete sílu syrového křenu, spařte ho krátce vroucí vodou. Z křenu můžete snadno připravit i pikantní křenovou pomazánku, která je skvělá na chlebíčky i na jednohubky.