kuřecí křídla
Kuřecí křídla mají v porovnáním s ostatním částmi kuřete nejvyšší obsah tuku a energetickou hodnotu. Kuřecí maso je ale nutričně hodnotné, lehce stravitelné, má nízký obsah tuků (nasycené i nenasycené mastné kyseliny v rovnováze), ale zároveň mnoho bílkovin s velkým obsahem důležitých aminokyselin. Mezi významné minerály patří fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík, selen, zinek nebo měď. Obsahuje převážně vitamíny ze skupiny B, například B3 a B6. Kromě toho tu najdete ale zastoupení i dalších vitamínů jako například A, C, E nebo K.
Konzumace kuřecích křídel se podílí na řízení hladiny krevního cukru a má schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny. Konzumace kuřecího masa zvyšuje účinnost imunitního systému a ovlivňuje energetický metabolismus. Díky přítomnosti fosforu udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.
Kuřecí maso má vyšší obsah cholesterolu, ale i tak je libovější v porovnání s jinými masy (vepřové nebo hovězí). Nekupujte křehčené kuřecí maso, i když je levnější, obsahuje totiž zbytečně moc vody, škrobu a éček. Pokud si chcete na kuřecích křídlech pochutnat, pak si je dobře dopředu namarinuje a pak je pečtě v troubě pěkně dozlatova. Přílohu zvolte jen lehkou, například barevný salát z quinoy.