kuřecí maso dušené
Kuřecí maso dušené je nutričně hodnotné, lehce stravitelné a má nízký obsah tuků (nasycené i nenasycené mastné kyseliny v rovnováze), ale zároveň mnoho bílkovin s velkým obsahem důležitých aminokyselin. Kuřecí maso má vyšší obsah cholesterolu, ale je libovější v porovnání s jinými masy. Mezi významné minerály patří fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík, selen, zinek nebo měď. Obsahuje převážně vitamíny ze skupiny B, například B3 a B6. Kromě toho tu najdete ale zastoupení i dalších vitamínů jako například A, C, E nebo K.
Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety. Podílí se na řízení hladiny krevního cukru a má schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny. Konzumace kuřecího mase zvyšuje účinnost imunitního systému a ovlivňuje energetický metabolismus. Díky přítomnosti fosforu udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.
Nekupujte křehčené kuřecí maso, obsahuje zbytečně moc vody, škrobu a éček. Při dušení nesmí být množství tekutiny větší než 2/3 objemu suroviny, aby jídlo nemělo charakter pokrmu vařeného. Na rozdíl od vaření se při dušení zachovává většina živin. Zkuste s námi třeba chutný recept na kuřecí prsa na kořenové zelenině.