kuřecí maso smažené
Kuřecí maso smažené se připravuje ve velkém množství tuku nejčastěji na pánvi nebo ve fritéze. Může být také obalené v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka). Samotné kuřecí maso je nutričně hodnotné, dobře se tráví, obsahuje málo tuku (nasycené i nenasycené mastné kyseliny v rovnováze), ale zároveň nám nabízí hodně bílkovin s velkým obsahem důležitých aminokyselin.
Při smažení vznikají v jídle škodlivé látky, které mohou zvýšit riziko rozvoje rakoviny. Smažená a mastní jídla jsou těžce stravitelná a mohou způsobovat žaludeční obtíže nebo podráždit žlučník. Také mohou vést ke vzniku nadváhy. Kuřecí maso samotné má ale příznivé účinky. Konzumace se podílí na řízení hladiny krevního cukru a má schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny. Konzumace kuřecího masa zvyšuje účinnost imunitního systému a ovlivňuje energetický metabolismus. Díky přítomnosti fosforu udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.
O mnoho zdravější a výživnější je kuřecí maso připravené na přírodno. Obalované kuřecí maso bude křupavější a méně nasáklé olejem, jestliže ke každému našlehanému vajíčku přidáme lžíci vody. Přebytečného oleje se zbavíme, položíme-li pokrm na savý papír (ubrousek, kuchyňská utěrka, ...). Nesmažte na laciném a pro smažení nevhodném oleji, který se snadno přepaluje. Teplota oleje by neměla přesáhnout 175 °C. Zajímavým zpestřením obalování kuřecího masa se můžete stát cuketové nebo mandlové těstíčko.