mrkev vařená
Mrkev vařená je bohatým zdrojem vlákniny a sacharidů. Vařená mrkev se často používá jako příloha nebo jako základ pro přípravu jídla.
Tato oranžová sladce chutnající zelenina příznivě působí na naše oči účinně pomáhá při problémech s šeroslepostí. Umí také pomoci močovými kameny i revmatickými záněty kloubů. V lidovém léčitelství se mrkev často používala jako močopudný a projímavý prostředek. Některé látky obsažené v mrkvi na sebe váží těžké kovy a pomáhají je tak lépe odvádět z těla. Mrkev má málo kalorií, a tak je vhodná i při redukční dietě.
Vařená mrkev se často podává velmi malým dětem, které ji často mají rádi. Ale stejně dobře lze využít i jako příloha k rybám nebo masu. Vařená mrkev se také dá přidat do bramborové kaše, zeleninového pyré, karbanátků, omáček nebo do ciznového kari. Podobě jako dušená mrkev, má i ta vařená své úhlavní nepřátele nebo věrné příznivce.