nivová pomazánka
Nivová pomazánka se tradičně připravuje ze známého plísňového sýru Niva, pomazánkového másla nebo taveného sýru, cibule, soli a pepře. Niva se nastrouhá a společně s nakrájenou cibulí se smíchá se všemi ingrediencemi. Někdo přidává také nasekanou pažitku, petrželku nebo česnek.
Tato pomazánka, zejména ve své klasické podobě, je tvořena především tuky, a tak není vhodná pro osoby, které bojují s kily navíc. Není také vhodná pro každodenní nebo častou konzumaci. Vysoký příjem tuků v kombinaci s nízkou pohybovou aktivitou může snadno vést k vzniku nadváhy a rozvoji obezity. Obsahuje také vysoké množství soli, které může způsobovat zadržování vody v těle, celulitidu i hypertenzi.
Niva je sama o sobě již dost tučný a slaný sýr. Pokud pomazánku z ní zbožňuje a nedokážeme si ji odepřít, pak je možné si zkusit připravit její zdravější alternativu se šmakounem a tvarohem. Tato pomazánka, oproti té klasické, obsahuje méně tuku a místo nich nabízí poměrně dost bílkovin.