okurky sterilované
Okurky sterilované se nakládají do nálevu, na který jsou různé recepty. Tradičním receptem je ten, kde se využívá voda, lihový ocet, cukr a sůl. Dále se přidává koření jako pepř, bobkový list, nové koření, hořčičná semínka, cibule, kopr a vinné listy. Někdo rád přidává i chilli papričky, které dodají pikantnost.
Vhodně připravené sterilované okurky jsou zdraví prospěšné. Umí pomoci s trávením, poněvadž nálev, ve kterém jsou naložené, je přirozeně fermentovaný. Okurky jsou bohaté na vitamín A, jenž má pozitivní účinky na naši kůži a zrak. Pokud sterilované okurky kupujete, pak pozorně čtěte složení výrobků, v některých se vyskytují přidaná umělá sladidla a konzervanty.
Okurky sterilované výborně chutnají k masu i zapečeným těstovinám nebo bramborám. Také se tradičně přidávají do známé znojemské omáčky a tatarky. Lze z nich také připravit různé pomazánky nebo je přidat do salátů.