ovesné vločky
Ovesné vločky jsou z výživového hlediska komplexem složených sacharidů, rostlinných bílkovin i tuků (obsaženy jsou zejména nenasycené mastné kyseliny). Z vitamínů jsou zastoupeny zejména B1, B6 a vitamín E. Z minerálních látek můžeme jmenovat hlavně vápník a železo.
Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a svým vysokým obsahem rozpustné vlákniny přispívají k udržení stabilní hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Jsou tak skvělou volbou pro různé typy diet a zdravý životní styl.
Ovesné vločky se nedají příliš dlouho skladovat, protože žluknou. Tento proces je způsoben větším množstvím obsažených tuků. Ovesné vločky lze přidávat do polévek, karbanátků i sekané. Své využití mají i při zdravém sladkém pečení, poněvadž částečně mohou nahradit mouku a pokrmu přidají vlákninu a minerální látky. Z ovesných vloček se dají vykouzlit skvělé ovesné cookies s čokoládou, snídaňová granola či ovesná kaše přes noc.